Bejelentés


Ipari Ingatlanok Értékesítése


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Dabas:

Dabas, egy város Pest megyében, Magyarországon, a mikrorégió középpontjában. A lakosság száma 17,000 fő.

Története

A város három különböző részből áll: Dabas, Gyón és Sári régi falvakból. Dabas, mint falu már 1270-ben is népes volt, viszont az oszmán korszakban az egész régió teljesen kihalt. A 18. században négy új falut hoztak létre a terület tulajdonosai. Felső-Dabas lakosai magyar katolikus jobbágyok voltak, Alsó-Dabas a köznemesség központja volt (itt élt a híres és népes Halász család), Sári (Šari) szlovák katolikus családok, Gyón pedig református magyarok és szlovák evangélikusok lakta terület volt. A sári szlovákok a mostanáig megtartották nemzeti identitásukat. A 19. században Alsó-Dabas nemesei több klasszicista kúriát építettek – ezek a legfontosabb látnivalók manapság a városban. A két Dabas 1947-ben egyesült, és 1966-ban a másik két falu is csatlakozott. Az 1970-es években Dabas nagy fejlődésen ment keresztül és egy modern városközpont épült bírósággal, állami iskolával, irodaházakkal és egy nagy bevásárlóközponttal. Dabas 1989-ben vált várossá.

Híres emberek

 • Kossuth László, a híres magyar államférfi, Kossuth Lajos apja. A Kossuth család szerény otthona ma emlékmúzeum.

• Dinnyés Lajos a Kisgazdapárt politikusa, Magyarország miniszterelnöke volt 1947 május 31. és 1948. december 10. között.

• Gyóni Géza, költő és újságíró.

Látnivalók

Dabas híressé vált a köznemesség által épített kúriáiról. A nemzeti műemlékek száma a 18. és19. században 20-ra nőtt. A legfontosabb ezek közül a nagy klasszicista Halász Móricz kúria Gyónon, és a nemesek kaszinója Dabason. A református templomok Dabason és Gyónon, az evangélikus templom Gyónon, és a katolikus templomok Dabason, illetve Sáriban a 18. században épültek.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!